Ragdollklubben

 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size

Klubben
Vi är Ragdollklubben!

Ur Ragdollklubbens stadgar

Klubbens syfte är att:

 • vara en samlingsplats för ragdollägare och ragdollintresserade.
 • verka för att alla ragdolls ska vara renrasiga, himalayamaskade och blåögda.
 • arbeta för en sund ragdollavel utan defekter.
 • sprida kunskap och information om ragdollen.
 • tillvarata medlemmarnas intressen i frågor som rör ragdollen.
 • i demokratisk anda verka för gott kamratskap och sammanhållning bland klubbens medlemmar till gagn för ragdollen.
 
Ragdollen i Sverige

Ragdollen i Sverige

Den 2 september 1991 kom Ragtime’s Phoebe till Solveig B Damsgaard i Norge och i oktober samma år importerades den första avelskatten till Sverige från England, Such Fun Misty Night, importerad av Maria Staaf. 
Rasen blev snabbt mycket populär; från 29 stycken 1993 till att sedan många år tillbaka vara en av den mest populära i Sverige

Ragdollklubbens historia

Tillbaka

 
Kuriosa

Kuriosa

Ragnar Midelf och Miriam Åkerlund hade i slutet av 80-talet hört talas om en stor, vacker kattras, som hette ragdoll. Båda fascinerades av katten med de vackra blå ögonen, den ljuvliga pälsen, det härliga temperamentet, den kraftiga benstommen, sättet att röra sig  -  ja, i stort sett allt som kännetecknar rasen. Den sades också vara klok och tillgiven. En sådan katt skulle de köpa, Enkelt var det inte, för det fanns inga ragdolls i Sverige vid den tiden och rasen var ännu inte godkänd här. Däremot fanns några få uppfödare i England, som i princip var det enda land man då kunde importera ifrån utan karantänstvång. Här hittade de en uppfödare och fick köpa en kattunge, som de döpte till Josephine efter rasens urmoder. Ragtime Josephine blev den första ragdollen, som registrerades i SVERAK, även om det hade importerats en ragdoll till Sverige en månad innan Josephine kom.

Josephine fick så småningom en kull. En av kattungarna betedde sig olikt sina syskon och när hon togs till veterinär fick hon en dålig prognos. På Bagarmossens Djursjukhus konstaterades att kattungen led av ett allvarligt hjärtfel - det bästa skulle vara att avliva henne men...... hon fick följa med hem och stanna i familjen ändå. Hon blev nästan 18 år gammal!! Under lång tid var Hjärtrud, som hon hade som smeknamn, Sveriges äldsta ragdoll.

I början av 90-talet hade fler ragdolls importerats och nu fanns även kullar, som var födda här. Ragnar och hans sambo tog då initiativ till att bilda Ragdollklubben. De ringde runt till registrerade "trasdockeägare", ordnade ett möte i samband med Stockholms Kattklubbs utställning i Nacka Strand och i november 1992 bildades klubben med Ragnar Midelf som ordförande.

Man beslutade samtidigt att skapa en klubbtidning och namnet Trasdockan kändes naturligt. Styrelsemedlemmarna skrev och kopierade sina dokument, häftade ihop dem och skickade ut tidningen till klubbens medlemmar.

Idag har Ragnar inte längre någon katt. Förutom katter har han alltid varit intresserad av handboll och han är idag en engagerad handbollsledare med många träningar och matcher på både hemma- och bortaplan, ett intresse som inte skulle delas av en katt😍.

Ragnar är sedan många år tillbaka hedersmedlem i Ragdollklubben.

 
Hälsoregistret - GDPR

Vårt hälsoregister, innehåller:

 • uppgifter inskickade från din katts scanningsintyg, vi sparar inte några personuppgifter.

 • dessa fält;
  kattens namn, kön, registreringsnummer, vikt, födelsedatum, CIN + ev. anmärkning, HCM + ev. anmärkning DNA-HCM, övrigt.
 
Medlemsregistret - GDPR

Vårt medlemsregister, använder dina uppgifter för att:

 • samla våra medlemmar på en plats för kontroll av typ av medlemskap; huvudmedlem, kattungemedlem och uppfödare.

 • för att kunna komma i kontakt med våra medlemmar och då behöver vi använda oss av mail och ibland även telefon.

 • i vårt sponsoravtal med Agria - lämnas uppgifter ut för kontroll av medlemskap som ger våra medlemmar 10% rabatt.

 • på förfrågan från utomstående, kunna svara på om en person är medlem eller ej.

 • vi lämnar aldrig ut dina uppgifter till någon och endast styrelsemedlemmar och funktionärer, som alla undertecknar en tystnadsplikt, har tillgång till vårt medlemsregister.
 

Underkategorier

 

Sida 1 av 3

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd